Barion Pixel

A termék sikefresen a kosárba került!

Kosár megtekintése Vásárlás folytatása

Debreceni üzlet Nyíregyházi üzlet

A „festékes lány” hasznos tanácsai 2. – A lazúrozás műhelytitkai

Lazúr
2016. április 12. · hozzászólás

Végre eljött már a régen érzett, de már nagyon várt jó idő. Mindenki aki csak teheti gyönyörű arcocskáját a napfény felé fordítja – ha csak 1-2 órára is – de kihasználva a jó időt kiül a teraszra.

Mosolygok magamban, hisz ahogy lemegyek a társasházunk közös helységeibe, látom, ahogy a kedves szomszédjaim veszik elő a teraszbútoraikat, erkélyeikre való ládikáikat és gondterhelt arccal csóválják a fejüket, hogy húha most ebből hogy lesz újra teraszbútor a hétvégi grillpartihoz?

A mai blogom témája – kapcsolódva a fentiekhez – a fa felületek ápolása, régi bútoraink újjávarázsolása.

Lazúrozás-szakmai nyelven annyit tesz, fából vagy faburkolattal ellátott felületek lefestése.

A fafelületet lehet saját színében meghagyni illetve bármilyen más színre lefesteni. A Színsziget csapatának köszönhetően boltjainkban azonnal várakozás nélkül kikeverjük az általad megálmodott színt.

Miután eldőlt, hogy lazúrozásba kezdünk a következő kérdéseket kell átgondolnod, mielőtt lazúr festéket választasz:

1.  Először fel kell mérned mennyi a fafelület, így ki tudjuk számolni mennyi anyagra lesz szükséged.  (Az anyagigény gyalult fán rétegenként 15-18 m2/liter, durvábban megmunkált fán az anyagigény magasabb. A fa víztartalma a lehető legalacsonyabb legyen.)

2. Ezt követően a Színsziget csapata azonnal nyomozásba kezd és a következő kérdéseket tesszük fel:

Volt már ez az anyag/bútor/deszka stb. festve ?

Ha nem:

Elsőként egy favédőszert javaslunk, ami  fából készült termékek rovar- és gombakártevők, illetve megtelepedő növények elleni megelőző védelmének kialakítására szolgál.

Ha Igen:

El kell távolítani a rajta lévő festéket, ezt megteheted csiszolóvászonnal vagy egy erősebb drótkefével.

Majd kiválasztod, hogy vastag vagy vékonylazúrt szeretnél használni. A kettő közötti különbség, hogy a vékonylazúr esetében megmarad látszani a fa erezete, a vastaglazúrnál teljesen elfedi a fa felületét. Ezeknek a termékeknek van oldószeres és az újonnan bevezetett vízbázisú fajtája. (a kettő közötti valódi különbség saját véleménnyel fűszerezve a következő blogomban olvashatsz)

Amennyiben megvan a szín, a fajta és az anyagszükséglet, kezdődhet a lazúrozás. Ezúton is kívánok mindenkinek kellemes szezonnyitó grill-party-t! 🙂

Orsi