Barion Pixel

A termék sikefresen a kosárba került!

Kosár megtekintése Vásárlás folytatása

Debreceni üzlet Nyíregyházi üzlet

A „festékes lány” hasznos tanácsai 5. – Hogyan varázsoljunk újra egy fürdőkádat?

furdokad felujitas
2016. június 16. · hozzászólás

A minap vidéken élő nagyszüleimhez utaztam, és az ebéd előtti szokásos kézmosás miatt az utam a fürdőszobájukba vezetett. Szomorúan tapasztaltam, hogy az a fürdőkád amiben számtalanszor fürdettek meg gyerekként anno, mára sajnos erősen leamortizálódott. Színe és fénye már korántsem hasonlít arra, amire gyerekkoromból emlékszem. Mit lehet tenni, vajon felújítható? Kérdeztem magamban.

A használat során idővel minden fürdőkád, zuhanykabin, mosdótál felülete megfakul, megrepedezik, megsérülhet. Ennek cseréje költséges, létezik azonban egy technológia, amivel könnyedén, saját kezűleg, csekély anyagköltséggel megoldhatjuk a problémát.

A Színsziget Festékboltokban kaphatóak úgynevezett kádfestékek (kádzománcok), melyek alkalmasak mindenféle kerámia, illetve tűzzománc bevonatú fürdőkádak, zuhanytálcák, mosogatók és falikutak hidegen elvégezhető felújító festésére. A festék fényes, kemény, víz- és vegyszerálló bevonatot ad, mintha új lenne.

Hogyan is kezdjünk hozzá?

1. Felület előkészítése, zsírtalanítás

Nagyon fontos, hogy a legelején egy nagyon alapos mindenre kiterjedő tisztítást alkalmazzunk, ugyanis a lerakódott zsiradékok nem adnak jó alapfelületet. Ehhez kiváló a nitrohígitó, és a trisó.

2. Csiszolás, glettelés és alapozás

A csiszoláshoz finom, P120 – P180-as szemcséjű csiszolóvászont használjunk, amivel a teljes felületet jól át kell csiszolni. Ez megfelelő tapadást fog majd biztosítani a festéknek. Ha a régi bevonat sérült, lepattogzott, a zománchiányból adódó mélyedéseket késtapasszal, illetve autójavító gittel kell kitölteni. Amennyiben a hibák olyan mélyek, hogy még a fém felület is kilátszik, akkor először a fémet korróziógátló alapozóval kell lefesteni, majd annak száradását követően lehet elkezdeni a tapaszolást.

3. Festés

A kádzománcok az igénybevétel miatt általában kétkomponensű anyagok. Ezek nem a levegő hatására szilárdulnak meg, hanem az edző-komponens hatására lejátszódó kémiai reakciótól. A kádzománcok általában fehér színben vásárolhatók meg, de kaphatóak hozzájuk színező paszták is, melyekkel a kívánt színárnyalat könnyedén elérhető. A festéket szórópisztollyal, vagy hengerrel vigyük fel kívánt felületre. Száradás után a régi elhasznált kádunk újra festhető.

Ha úgy döntöttél, hogy felújítod megkopott kádad, akkor válaszd bátran a Motip kádzománc javító vagy a Renova kádfelújító zománc termékünket!

Na, indulhat a kádfelújítás? 🙂

Bogár Orsolya