Barion Pixel

A termék sikefresen a kosárba került!

Kosár megtekintése Vásárlás folytatása

Debreceni üzlet Nyíregyházi üzlet

Nem köt a zománcfesték

nem-kot-a-zomanc-festek-szinsziget-debrecen
2014. november 21. · hozzászólás

Ebben a rövid írásban megpróbáljuk összegyűjteni számodra azokat a leggyakoribb hibákat, amik miatt az adott felületre felvitt zománcfesték nem köt meg:

  • Túl alacsony a hőmérséklet. A zománcfesték száradási ideje akár több hétig is eltarthat, hogyha 10°C alá esik a hőmérséklet, fagypont esetén pedig teljesen tönkremehet az adott felületre felvitt zománcréteg. Amikor zománcfestékkel akarunk dolgozni, vegyük figyelembe az aktuális és várható hőmérsékletet.
  • A levegő páratartalma vagy a zománcfestékünk higítóval való telítettsége megakadályozhatja a zománc megkötését. Ha tudjuk, akkor folyamatos szellőztetés kíséretében támogassuk zománcfestékünk száradását.
  • Elég gyakori probléma szokott az lenni, hogy túlságosan vastagon visszük fel a festéket. Ekkor a festék felszíne sokkal hamarabb megköt, mint a felvitt réteg belseje. Ilyenkor a festékben lévő higító nem tud eltávozni a felső réteg megkötése miatt.
  • Figyelmetlenségből fakadó hiba szokott lenni, hogy rossz hígítóval vagy más anyaggal keverjük össze festékünket. Ha azt tapasztaljuk, hogy több nap elteltével sem kötött meg az adott felületen festékünk, akkor ajánlott lekaparni és újrakezdeni a munkálatokat.
  • Nagyon ritka, de sajnos nem kizárt, hogy a festék gyártója rontott el valamit. (Nagyon ritka eset!) Szinte minden gyártó – még a forgalomba helyezés előtt – belső laborvizsgálatok során győződnek meg saját festékeik minőségéről. Egy ilyen ellenőrzés során a mintavétel általában több tonna festékmennyiségből történik. Szóval ha egy flakon hibás, akkor valószínűleg az egész széria az lehet. Ezenkívül még az is előfordulhat, hogy rossz adalékanyagot kevertünk festékünkhöz.

Szükséged lenne olyan zománcfestékekre, amik nem fognak cserbenhagyni?

Segíthetünk?