Barion Pixel

A termék sikefresen a kosárba került!

Kosár megtekintése Vásárlás folytatása

Debreceni üzlet Nyíregyházi üzlet

Színtrükkök I.

shutterstock_190664108
2015. június 11. · hozzászólás

Az alapszínek jelentéséről, hatásairól már volt szó, azonban az általánosabb észrevételeket egyelőre még nem osztottam meg veled. Hát itt az ideje.

Már tudjuk, hogy a pasztell színű, világos nappali mindenképp jó választás. Természetesen semmi sem törvényszerű, elképzelhető, hogy végül egy sötétebb árnyalat mellett döntesz és a választás miatt Te leszel a legboldogabb.

Az előző bejegyzésben főleg a világos és a sötét színek hatásairól volt szó, ezt a bejegyzést a hideg és a meleg színeknek szentelem.

A meleg színeket nem véletlenül hívják meleg színeknek. Ezek akár 2-3 Celsius fokkal is megnövelhetik a meleg-érzetünket, ezért előnyös hűvösebb, huzatosabb helyiségek falára meleg színeket festeni. Meleg színek például a sárga, a narancssárga, a vörös és a bordó.

A meleg és világos színekkel olyan helyiséget kapunk, mely otthonos, melegség érzetét árasztja, ráadásul a világossága miatt a teret tágasabbnak érzékeljük.

A meleg és sötét színek természetesen ugyanúgy melegség érzetét keltik, viszont a szín árnyalatának sötétsége miatt a teret szűkebbnek érzékeljük.

A hideg színek, ellentétben a meleg színekkel, a meleg érzetet akár 2-3 Celsius fokkal is képesek csökkenteni. Ebből kiindulva olyan helyiségek falára érdemes hideg festéket festeni, melyek kifejezetten melegek. Hideg színek például a zöld, a kék, vagy a lila.

Ha nem egyszínűre festenéd a helyiséget, akkor érdemes tudnod, hogy melyek a jól bevált színpárok. A sárga és a barna például kedvelik egymást, mindkettő meleg szín, árnyalataikban is jól kombinálhatóak.

A sárga ugyanúgy a naranccsal, a pirossal is jól mutat. A sárga meleg színt a zöld hideggel kombinálva szintén előnyös és különleges hatást érhetünk el.

Ha inkább hideg színekben gondolkodsz, akkor ajánlom figyelmedbe a kék és a zöld párosítását. Ahogy a kék és a zöld, a kék a lilával, a vörös a lilával és a vörös a naranccsal is jól mutat. Természetesen alaposan gondold át, hogy a színek melyik árnyalatait választod végül! Ahogy korábban említettem, a helyiség rendeltetését és méretét is vedd figyelembe! Ha kisebb szobáról van szó, talán érdemes minél világosabb színeket választani.

blog footer Orsival